4.3 Reflectie corona taakteam.
Meer focus voor het welzijn van de cliënten
Ons kwaliteitsrapport 2020 stond volledig in het teken van corona. We hebben er bewust voor gekozen om het rapport 2021 een andere focus te geven. Dat betekent niet dat corona dit jaar niet op de voorgrond heeft gestaan en bepalend bleef voor de dagelijkse gang van zaken binnen de organisatie, met de relatief rustige zomerperiode als welkome adempauze. Wel hebben we gemerkt dat er een zekere gewenning is ontstaan. We wisten beter wat corona betekende, wat we moesten doen om gezondheidsrisico’s te vermijden en we hebben de focus verlegd naar het welzijn van cliënten.
In de eerste helft van het jaar is er door het corona taakteam sterk voortgeborduurd op de ingezette weg uit 2020 met het faseplan en per onderwerp een document. In deze plannen stonden maatwerk per locatie en, indien nodig, per cliënt centraal.
Vaccinaties op Gors-locaties
Toen de overheid eind januari groen licht gaf voor vaccineren, werd er vanuit het corona taakteam direct actie ondernomen. Alle cliënten die op een Gors-locatie wonen, kregen een uitnodiging voor een vaccinatie. Er werd een mobiel prikteam samengesteld dat de locaties bezocht. Iedere cliënt die op een locatie woont en dat wilde, kreeg in februari een eerste en tweede vaccinatie.
Van veel documenten naar één basisdocument
Na de zomer was de conclusie dat de vele documenten voor medewerkers op de werkvloer tot verwarring leidden. Om die reden zijn al die documenten gedurende 2021 vervangen door één basisdocument corona en één naslagwerk corona. We hebben daarin de landelijke richtlijnen voor de langdurige zorg gevolgd. Het document beweegt bij iedere wijziging van het landelijke beleid mee. Op die manier zijn de adviezen van de GGD en de Rijksoverheid gelijk aan de afspraken in de documenten en zijn deze afspraken zo duidelijk als mogelijk voor medewerkers en cliënten. Per locatie wordt als het nodig is een locatiecrisisteam samengesteld, waarbij de manager in de lead is. Vanuit die algemene kaders loodst dat multidisciplinaire team de locatie door een coronauitbraak heen.
Noodplan personele bezetting weer gebruiksklaar
Aan het einde van het jaar is ook het noodplan personele bezetting met aanvullingen vanuit de landelijke afspraken weer gebruiksklaar gemaakt. Op die manier zijn de afspraken in geval van personeelskrapte door corona direct helder. Hierbij is ook geïnventariseerd welke ondersteunende processen vitaal zijn en welke processen even stilgelegd kunnen worden in geval van nood.
Directe communicatie op intranet
Als corona taakteam hebben we geprobeerd de organisatie zo goed als mogelijk te ondersteunen door de informatie voortdurend te updaten, helder te documenteren en goed vindbaar te maken op intranet.
Afgesproken is om uitgebreid te evalueren over de corona-aanpak binnen Gors: wat is er goed gegaan en wat had beter gekund? Dat doen we met verschillende stakeholders in de organisatie (medewerkers, cliënten, verwanten en netwerk) als we weer in wat rustiger vaarwater zitten, naar verwachting voor de zomer 2022.