5.5 Triple-C het gewone leven ervaren.
Triple-C is een visie op de begeleiding en behandeling van mensen met een beperking, die daarnaast gedragsproblemen of psychische problemen hebben. Gors heeft deze visie omarmd en wil voortaan op deze manier (samen)werken. “Het is belangrijk om te beseffen dat dit in feite over het fundament onder onze zorg gaat. Het betreft dus niet zo zeer het aanleren van een nieuwe techniek, maar een wezenlijke verandering in de manier waarop we naar cliënten en probleemgedrag kijken.”
Triple-C staat voor cliënt, coach en competentie. Karin Smit is enthousiast over deze methode, zéker ook omdat het zo goed aansluit bij de mensgerichte zorg, die Gors altijd voor ogen heeft. “Waar het eigenlijk om gaat, is gewoon kunnen leven. Dat willen we allemaal, óók cliënten met een (verstandelijke) beperking en gedragsproblemen. Triple-C is erop gericht dat ook zij het gewone leven ervaren.”
Anders denken en doen
Hoe vanzelfsprekend dit wellicht ook lijkt, het vergt een omslag in het denken en doen bij de begeleiding en behandeling van cliënten. “Triple-C vraagt je eigenlijk om anders te kijken naar probleemgedrag”, legt Karin uit. “Het doel is vérder te kijken dan dat gedrag, namelijk naar de mens erachter en zijn of haar menselijke behoeften. Waar we nu in de praktijk vaak kiezen voor sancties om het gedrag te kunnen beheersen, willen we met Triple-C inzetten op begrijpen waar het probleemgedrag uit voortkomt. Dat betekent ook naar jezelf durven kijken, in de zin van wat kan ik veranderen in mijn houding naar de cliënt.”
Drie pijlers
De drie belangrijkste pijlers onder Triple-C zijn: het bieden van een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie, het bieden van een betekenisvolle daginvulling en anders kijken naar probleemgedrag. “Het idee erachter is dat cliënten hierdoor meer zelfvertrouwen krijgen, minder stress ervaren en daardoor minder probleemgedrag vertonen”, legt Karin uit. “Voor de medewerkers betekent dit dat ze, meer dan voorheen, zichzelf als instrument inzetten bij de begeleiding en behandeling van cliënten. Om die reden is het belangrijk om aandacht te besteden aan de manier waarop het team samenwerkt en de manier waarop het netwerk van de cliënt erbij wordt betrokken. Intervisie is een belangrijk middel voor teams, waarbij we elkaar helpen om beter te worden in het werk.”
Samenwerken
In de toekomst speelt de driehoek, gevormd door de manager, de gedragsdeskundige en coördinerend begeleider, een belangrijke rol. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het behandelklimaat en de ondersteuning van het team. “Het mooie is dat de coördinerend begeleider ook in de dagelijkse praktijk actief is en vanuit die ervaring de collega-begeleiders kan coachen. Ieder team krijgt een intensieve training; nu nog verzorgd door ASVZ maar het doel is dat we uiteindelijk via het concept van ‘train de trainer’ de kennis en ervaring zelf in huis hebben. Zo kunnen we de continuïteit goed borgen en ook nieuwe medewerkers daarin meenemen.”
Van start!
De werkgroep Triple-C heeft een start gemaakt door inspiratiebijeenkomsten te organiseren en er is een scholingsplan opgesteld. Eind 2021 is het eerste team gestart met de vijfdaagse training. Volgens Karin is Triple-C door iedereen met enthousiasme ontvangen. “Ik denk dat iedereen het fijn vindt om vanuit de inhoud te kunnen werken en leren. Goede zorg bieden aan de cliënten, in feite is dat waarom we allemaal dit werk doen. Het is mooi dat we vanuit deze inhoudelijke visie teams kunnen ondersteunen om cliënten het gewone leven te laten ervaren.”