1.3 Reflecties op het rapport – 3 Raad van Toezicht (RvT).
Het kwaliteitsrapport is niet opgebouwd rondom de bouwstenen zoals die in de handreiking Kwaliteitskader staat. Dat hoeft ook niet. Bouwstenen zoals de kwaliteit van zorg en het zorgproces of de eigen regie van cliënten, zitten verweven in de aan bod komende thema’s in het rapport. Zoals een betere eigen regie door lokale medezeggenschap van en voor cliënten. Of de inzet van de AVG in het zorgproces.
Gors heeft bij de opbouw, inhoud en presentatie van het rapport, gekozen voor een eigen en eigentijdse vorm. Passend bij de organisatie. Het kwaliteitsrapport 2021 is alleen digitaal beschikbaar. Hierdoor kost het wel wat “klikwerk” om het rapport door te spitten. Qua opzet en lay-out is het grotendeels gelijk aan het rapport 2020. Mooie vormgeving, goed leesbaar en duidelijk. Er is ook een voorleesfunctie beschikbaar. De stem van de voorlezer werd als erg mechanisch en kunstmatig beoordeeld. Hierdoor schiet dit voorlezen, wat bedoeld is om cliënten met dyslexie een alternatief voor het lezen van het rapport te bieden, zijn doel voorbij. Een toegankelijke voorleesstem kan hierbij helpend zijn.
Voor de inhoud zijn keuzes gemaakt. Niet alles kan in het rapport opgenomen worden. Er wordt een veelheid aan onderwerpen, kort en bondig, aangesneden. En dit vooral vanuit de optiek cliënt en/of medewerker. Een goede aanvulling is de per thema of item opgenomen “wat ging goed en wat kan beter” alinea. Dat geeft dan richting voor verbetering in 2022.
In tegenstelling tot 2020 is het thema corona niet meer dominant aanwezig. Gelukkig maar. Corona is niet weg, maar is meer ingebed in het dagelijks werk. Hierdoor is meer ruimte in dit rapport voor focus op kwaliteitsaspecten in het dagelijks leven en werken bij Gors.
Kortom, voor de Raad van Toezicht is het kwaliteitsrapport een goed opgebouwd rapport met een eigen karakter waarbij het vertellen (narratief) door cliënten en medewerkers de boventoon voert op het tellen (cijfers en normen).