1.2 Samenvatting en conclusies .
Organisatieontwikkeling staat centraal in dit kwaliteitsrapport. We kijken naar dit brede thema vooral door de ogen van medewerkers en cliënten en hebben hun ervaringen en verhalen met dit rapport in beeld gebracht. Daarbij komen ook de strategische vragen voorbij: sluit ons organisatieontwerp nog steeds goed aan bij onze plannen? Hoe zorgen we ervoor dat onze visie op zorg daar naadloos bij past? Hoe gaan we om met externe ontwikkelingen als een krappe arbeidsmarkt en de veranderingen in het zorglandschap, met een complexere zorgvraag en schaarse budgetten? Hoe zetten we daarbij externe medewerkers in en hoe organiseren we dat op een werkbare manier?
Ook corona (het centrale thema van ons vorige kwaliteitsrapport) bleef in 2021 actueel, maar was niet meer allesbepalend en steeds meer onderdeel van het dagelijkse werk.
We willen graag dat kwaliteit ‘in de haarvaten’ van Gors terug te vinden is. Medewerkers werken hier samen aan, waarbij de vraag “Wat merkt of vindt de cliënt ervan?” steeds centraal staat. Cliëntenraden en de ervaringsdeskundigen worden om deze reden regelmatig betrokken bij de vraagstukken die leven. Ook zijn de uitkomsten van het cliënttevredenheidsonderzoek teruggekoppeld aan teams en aan de organisatie. Een nieuw element in dit rapport vormen de reflectievragen “Wat gaat er goed?” en “Wat kan beter?”. Deze vragen worden in verschillende artikelen aan het eind uitgelicht. Door het bewust stellen van deze vragen willen we de reflectie op ons werk verder stimuleren.
Ondertussen zijn medewerkers gedurende het jaar keihard aan het werk geweest en zijn er – ondanks corona – veel mooie successen geboekt. De highlights zijn in beeld gebracht en terug te vinden in Hoofdstuk 3 (Zorgaanbod). Ook op andere vlakken zijn resultaten te melden. Zo is er, aan de hand van een programma van eisen en zorgvuldige afweging een nieuwe aanbieder voor het elektronisch cliëntendossier (ECD) gekozen. We hebben voor Triple-C gekozen als nieuwe visie op zorg en het strategisch personeelsplan (SPP) is zo goed als gereed. Daarnaast zijn we onder de noemer ‘Vasthouden & Versterken’ gestart met het aanpassen van onze organisatie op de geschetste ontwikkelingen.
Het komende jaar lopen veel van deze thema’s door. Het ECD wordt door verschillende werkgroepen zo optimaal mogelijk ingericht met als doel in 2023 operationeel te zijn. Het strategisch personeelsplan wordt in 2022 aan de organisatie gepresenteerd, waarna we hier gezamenlijk mee aan de slag gaan. Vanuit Vasthouden & Versterken wordt ingezet op een wijziging van de functiemix en tegelijkertijd geven we verder invulling aan het werken volgens Triple-C. Deze plannen worden het komende jaar verder afgestemd met verschillende stakeholders en vervolgens uitgerold. Met als centrale doelstelling de teams optimaal te ondersteunen en de taakbelasting te verlagen.
In dit filmpje vertellen cliënten, medewerkers en vrijwilligers over het jaar 2021. Wat ging er goed en wat kon er beter? Zodat we kunnen leren van de dingen die we deden. Ook vertellen we in het filmpje waar we trots op zijn.